Kylttien huomaamisesta

Suuri osa mainoksista jää kuluttajilta huomaamatta, mikä ei ole kovinkaan yllättävää, kun niitä on niin paljon. Entä liikennemerkit? Huomaammeko niitä? Liikennemerkeissä on vähän sama asia kuin mainoksissa niitä on niin paljon, ettei keskittynyt huomaaminen ole oikein edes mahdollista. Suuri osa liikennemerkeistä on tavallaan turhia, kun ajelen kotiin joka päivä samaa reittiä en koe tarvetta kiinnittää suurempaa huomiota liikennemerkkeihin. Ei tulisi mieleenikään ajella autolla pyörätiellä tai kiertää liikenteen jakajan väärältä puolelta. Toki tarvitsen näitä merkkejä, jos minulle on epäselvää. (Jokainen liikennemerkki on tarpeellinen lain kannalta, enkä tässä olisi niitä millään lailla vähentämässä. Tarkastelen asiaa ainoastaan huomiokyvyn kannalta. )

Keski-Uusimaassa 20.8.2016 kerrottiin Järvenpääläisestä äidistä, Anne Latva-Nikkolasta, joka oli huolissaan pihatiellä kaahaavista autoista. Hän pystytti tien reunaan linnunpelättimen tyyppisiä puusta tehtyjä lapsia, joilla oli oikeat vaatteet. Lapset olivat aivan tien reunassa ja heillä oli kyltti ”Varokaa lapsia – Aja Hiljaa” kyltti kädessään. Kyltit ovat tilapäinen tempaus, minkä avulla muistutettiin autoilijoita lapsista. Anne Latva-Nikkolan mukaan kyltit toimivat hyvin ja autojen vauhti hidastui selvästi.



Paco Underhill[1] on tutkinut kylttejä ja niiden huomaamista kaupoissa ja niiden ulkopuolella. Hän toteaa, että yksi olennainen asia kun laittaa kylttejä ja opasteita on huomata, että ihmiset eivät etsi niitä, vaan keskittyvät johonkin ihan muuhun. Autoa ajaessa he miettivät kotiin menoa, ostoslistaa, katsovat autoja, puutarhaistutuksia jne. Jotta kyltti huomattaisiin, sen pitää olla riittävän iso, erikoinen ja juuri oikeassa paikassa. Kun siis arvioidaan uusia kylttejä neuvotteluhuoneen pöydällä tilanne on aivan erilainen kuin missä kylttejä oikeasti luetaan. Tärkein asia kylteissä on huomion kiinnittäminen. Sitten pitää kertoa viesti tiiviisti, selkeästi ja loogisesti. Viestin pitää olla oikeassa järjestyksessä ja pala kerrallaan, koska ihmiset käsittelevät yhden asian kerrallaan. Jos tulee liikaa kerralla, he turhautuvat ja luovuttavat. Kyltin sijaintia kannattaa miettiä siten, että se on kohdassa johon ihmiset muutenkin katsovat. Hyvän ja huonon kyltin paikan ero voi olla vain kymmeniä senttejä tai kymmenen astetta. Tässä blogissa on aiemmin pohdittu sitä mihin kaupan sisällä kannattaa kyltti laittaa, että se huomataan. 





[1] Underhill, Paco (1999): ”Why we buy”, kappale 5 ”How to read a sign”, s. 61-76.

Kommentit

Suositut tekstit